Swicco

Sveriges musikblogg!

Musikband
Musikband

Kostnaden att underhålla ett band

Musik är något de allra flesta gillar och i Sverige är många med i någon form av verksamhet, vare sig det handlar om stora körer, soloband eller rockband. Att ge järnet i någons källare eller garage är en kul sysselsättning för alla, oavsett ålder och musikstil, men om man vill komma någon vart med det så gäller det att satsa rätt seriöst. Det handlar om att samarbeta bra med sina bandmedlemmar, att hitta en musikalisk identitet liksom att ordna sin ekonomi på ett sådant sätt att man kan driva sin verksamhet framåt.

Bandekonomi – en översikt

Många som spelar i band är så upptagna av att skriva låtar och drömma om livet på scenen att de helt glömmer bort den praktiska sidan av det hela. Särskilt när det kommer till ekonomiska frågor är de nästan omedvetna om hur man sköter sitt bands omkostnader. Den amerikanska rockstjärnan Paul Stanley i KISS berättade i sin självbiografi “Under stjärnan” hur varken han eller de andra medlemmarna hade en aning om att det var de själva som betalade för alla partyn, limousiner och svindyra hotell. Är man seriös med sitt band bör man absolut se över sin ekonomi från början, och fatta beslut som hur mycket pengar man kan och vill lägga på utrustning och transporter, om man behöver ta snabba företagslån eller trycka upp reklammaterial.

Vad är det som kostar

Det finns några saker som man absolut inte kan vara utan om man vill satsa på sitt band:

  • Utrustning – instrument, mikrofoner och förstärkare är bara några exempel. Till det kommer också mixerbord, datorer och eventuella kostymer.
  • Lokaler – för att kunna repetera regelbundet gäller det att ha en bra lokal som man kan återkomma till ofta. Har man ingen egen får man hyra.
  • Transport- hur ska man ta sig till och från replokalen och spelningarna, inklusive sin utrustning.

Musikproduktion

En annan stor omkostnad är själva inspelningen och publiceringen av sitt material. Om man inte har skivkontrakt så kan man antingen göra en demo och föröka skaffa sig ett, eller självpublicera sin inspelade musik på nätet, vilket idag blivit allt vanligare. För att man ska kunna göra detta krävs att man har tillgång till en studio, vilket kan kosta en rejäl peng, eller installera en egen inspelningslokal med hjälp av en dator och ett bra musikproduktionsprogram. Eventuellt behöver man anlita en ljudtekniker för att resultatet ska bli så optimalt som möjligt.

Marknadsföring

När musiken väl är inspelad gäller det att nå ut till publiken och idag är det vanligt att band lägger ut sina inspelningar på nätet, till exempel via olika videodelningskanaler. Det var till exempel så som både Justin Bieber och Post Malone startade sina karriärer. Själva uppladdandet av musiken brukar inte kosta någonting men däremot får man räkna med att lägga en del pengar på marknadsföringen. Det kan handla om affischer, profilreklam, tidningsannonser eller radiosnuttar och de bör alla räknas med i budgeten när man gör en ekonomisk plan över hur man ska sköta bandets finanser. Kanske vill man bjuda in press och bloggare till studion eller fest, och då vill man ju inte framstå som en snåljåp.