Swicco

Sveriges musikblogg!

Intäkter från musik

Tjänar musiker mycket pengar?

En evig fråga folk som ofta vill ge sig in i diverse konst är om konstnären, som i form av målare eller musiker, tjänar bra pengar eller om det är fel intryck man fått av media.

Sanningen är faktiskt delad.

Tidigare var det så att musiker tjänade väldigt lite och endast ett fåtal artister som verkligen slog igenom drog in de stora pengarna. För andra, lite mindre artister, innebar det mycket slit för att kanske, någon gång i framtiden, bli upptäckt och således få ett skivkontrakt och därmed betalt för sitt arbete. Annars var det uppträdande för mindre publiker som gällde åt diverse evenemang och detta var givetvis ens inkomst, men inkomsten var oftast inte tillräckligt för att livnära sig på endast musiken.

Idag är saker annorlunda. Internet har ändrat på världen helt på många olika sätt och musikindustrin är inte den industri som minst drabbats utav fenomenet. Tvärtom så har musikindustrin och filmindustrin varit på framkanten av denna utveckling.

Till skillnad från filmindustrin så har mindre artister och artister som önskar slå igenom tjänat oerhört mycket på Internets framtåg—och nedan följer anledningen till varför, samt hur mycket artister kan tjäna idag.

Musikindustrin och Internet

Det som tidigare var skivor man behövde köpa är idag digitala medium man prenumererar på. Förr i tiden så köpte man skivor för att lyssna på musiken. Detta innebar att man naturligtvis ville vara säker på den musik man köpte. Hade man hört en låt på radio? Hade man hört en låt på någon fest? Var låten så pass bra att man önskar köpa låten på skiva?

Man behövde ha en god anledning till att köpa musik. Detta innebar att kända artister sålde väldigt bra medan mindre artister hade oerhört svårt för att slå igenom. Främst var det radio man ville komma åt för att locka till sig nya lyssnare.

Idag har världen självklart ändrats drastiskt. Ponera om en låt fortfarande kostade 19 kr eller ett album 129 kr. Man hade tänkt två gånger innan man köpte The Weekends senaste album eller något nytt album för den delen. Istället hade man hållit sig till radio och andra gratis medium.

Idag prenumererar man helt enkelt på Spotify och upptäcker musik gratis varje dag. Detta har gjort så att musik sprider som löpeld och nya artister upptäcks mycket, mycket enklare. Detta har gynnat små artister och musikindustrin överlag, då nästan var individ idag prenumererar på någon form av musiktjänst—om det är Spotify, Apple Musik, YouTube Musik eller någon annan tjänst. Detta leder till nästa stycke.

Artister kan tjäna väldigt bra idag, och väldigt enkelt

Att helt enkelt lägga ut sin musik på Spotify, Apple Musik och andra medium innebär direkt att man nu kan nå nya lyssnare. Därefter gäller det att försöka sprida sin musik på Internet, så som via YouTube, SoundCloud och via andra tjänster.

Det är oerhört enkelt att locka till sig fåtal lyssnare idag. Är musiken bra så sprids den via spellistor och dylikt. Att få spridning är således mycket enkelt och det har en direkt relation till pengarna man tjänar på sin musik.

Hur mycket varje artist tjänar varierar och som ny gäller de vanliga regler som gäller för varje privata individ. Man behöver spara pengar och tänka på sin ekonomi medan man skapar musik. Att leta efter den bästa banken i Sverige är inte ovanligt och att behöva söka revisorer och andra som har hand om ens företag och således intäkter från musiken är inte heller ovanligt. Musik är som vilket företagande som helst, och faktum att det idag är enklare än någonsin att få spridning innebär också direkt snabbare sätt att få intäkter.

Intäkterna varierar för var artist men man ska inte vara överraskad av att inom något år börja tjäna några tusenlappar på sin musik via streamingtjänster som Spotify och Apple Musik.

För att ta reda på riktiga siffror och hur mycket olika artister verkligen tjänar idag så kan mycket enkelt besöka diverse sidor på nätet som listar olika artisters förmögenheter. Därefter kan man dra slutsatsen om man kan emulera den artistens framgång eller om man ska kolla upp andra artister för att försöka emulera deras framgång.