Swicco

Sveriges musikblogg!

Musik
Musik

Hur mitt intresse för musik tillkom

Vi har alla varit där — tonåren — man har precis upptäckt en ny genre musik och så sitter man där med sin, i min tid freestyle, dagens tonåringar kanske hade en iPod, och lyssnade non-stop på den nya typen av musiken. Det var inte varje dag man hörde musik som lät så bra och man ville bara lyssna mer.

Musik är en del av oss människor. Ända sedan urminnes tider så hade människan ritualer med massa musik för att hamna i en trans. Dagens musik är nästan en sådan ritual. Man lyssnar på musik man gillar och man har svårt för att sluta. Musiken kommer alltid att finnas här med oss och många har vi hittat vårt intresse för just musik på många olika sätt.

För mig började allt med, som sagt, freestylen. Jag hade precis köpt en freestyle och matade denna med en kassett efter en annan. Musik kom då i kassett-format, och dessa kunde man pausa, spola fram, tillbaka och mer. Det var revolutionerande. Det banade nya vägar för musiken, till skillnad från LP-skivorna som var lite klumpigare generationen innan använde.

90-talet

Därefter kom 90-talet. Jag hade nu byggt ett intresse för musik och brukade öva med mitt “band” i garaget varje helg. Kompisens föräldrar blev säkert vansinniga när vi var där i garaget och spelade gitarr med maxvolym. Grannarna blev säkert de med vansinniga. Men detta tänkte inte vi på. Det ända vi hörde var vår “grymma musik”.

Dessa drömmar brukar dö snabbt, dock. När man inser att man inte är så speciell, kanske inte ens är så bra, och att det finns miljontals människor som försöker göra det än själv gör, och de gör det på ett mycket bättre sätt, så tappar man snart lusten och slutar snabbt öva musiken. Man blir ringrostig, tappar intresse och hittar intresse för annat.

Denna fälla hamnade inte jag i. Kompisarna började sakta tappa intresse, men jag hittade andra vänner och vi fortsatte att öva, träna. Kanske var vi på väg att bli en av de som gjorde det andra gjorde fast bättre? Snart var jag 24 och hade en manager. Min manager hade kontakter och mitt band började snart få giggar på olika barer och pubar.

Här är ett test för att se om ens musik fungerar i praktiken. Gillar den lilla publiken ens musik så bör man gå vidare, om inte så bör man antingen tänka om eller skapa ny musik. För oss så gillade publiken får musik enormt.

Jag började dock genomgå lite personliga problem. Vi hade problem i familjen och min tid för musiken började sakta avta. För att fylla det finansiella hålet så började jag investera pengar jag samlat in i aktier, valutor och senast har jag börjat handla kryptovalutor. Efter denna dystra tid ansökte jag som musiklärare i min lokala förskola. Spola fram tiden några år fram och nu är man här.

Det som är viktigast är att man har erfarenhet. Har man erfarenhet kanske man kan lära nya stjärnskott hur musiken fungerar, och utveckla de på ett smidigare sätt. Vad vet jag, kanske går nästa generations artister i min förskola i år!